sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Asuntolehtien selailua pyhäpäivän ratoksi

Olen viime aikoina löytänyt itsestäni pesänrakentajan piirteitä: muoti- ja trendilehtien sijaan nappaan usein lehtikioskista mukaani jonkun monista sisustus- tai talonrakennuslehdistä. Tällä hetkellä ei oman kodin rakentaminen ole vielä erityisen ajankohtaista -- mutta ainahan sitä saa unelmoida.

Uudessa Meidän talo -lehdessä huomioni kiinnittyi Suosikkitalot 2011 -artikkeliin. Juttu kertoo alkuvuoden suosituimmista talopaketeista. Jutun mukaan jo kolmasosa kaikista talopaketeista myydään muuttovalmiina. Selvästikin minun kaltaiseni "peukalo keskellä kämmentä" -rakentajat alkavat yleistyä kovaa vauhtia, ja heidän valintansa on usein juuri muuttovalmis talopaketti.

Jutussa kerrotaan rakennuslupiin perustuvaa tilastotietoa uudista asunnoista. Suosituimpia ovat tällä hetkellä 100-130 neliön perhetalot. Minun mielestäni ne ovat yllättävän pieniä -- ainakin itse haaveilen selvästi isommasta, noin 200 neliön talosta.

Tietysti pääkaupunkiseudulla on pakko olla valmis tinkimään unelmistaan, koska taloudelliset realiteetit ovat aina vastassa. Parinsadan neliön talo tulee kalliiksi rakentaa, ja tontista vasta pitääkin olla valmis maksamaan.

Jostain syystä oma makuni ei näytä vastaavan suomalaisten enemmistön makua: omat suosikkini eivät sijoitu sen paremmin kolmen kärkeen kuin top kymmenenkään, kun lasketaan myönnettyjen rakennuslupien määriä.

Suomen suosituimpia ovat:

  1. Kastelli-talot
  2. Finndomo/Omatalo
  3. Jukka-Talo
  4. Designtalo
  5. Kannustalo
  6. Älvsbytalo
  7. Lammi-Kivitalo
  8. Jetta-Talo
  9. Herrala Talot
  10. Lappli-talot

Kaikki nämä näyttävät kovin perinteisiltä. Ne ovat turvallisia, arkisia valintoja keskimääräiseen makuun.

Omaa silmääni miellyttävät paljon enemmän esimerkiksi Honkatalojen huvilat. Ne ovat oikeasti modernin näköisiä asuntoja -- mahdollisimman kaukana "punainen tupa ja perunamaa" -kodista. Siksi tällainen vakaumuksellinen kaupunkilaisnainen haaveilee omasta Honkatalosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti